مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد خبر داد
تولید روزانه 20 هزار تن خاک و نخاله ساختمانی در مشهد
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد گفت: روزانه بیش از 20 هزار تن خاک و نخاله ساختمانی در شهر مشهد تولید و جمعآوری میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد به نقل از روابط عمومی سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد، علی نجفی در این خصوص اظهار داشت: با توجه به گسترش شهرنشینی و به دنبال آن عملیات ساخت و ساز و فعالیت ساختمانی روزانه به طور متوسط بیش از 20 هزار تن خاک و نخاله ساختمانی در شهر مشهد تولید میشود؛ که این میزان مشهد را در وضعیت هشدار قرار میدهد.
وی در این زمینه تصریح کرد: تولید این میزان خاک و نخاله ساختمانی باعث شده است که محل تخلیه خاک و نخاله ما روبه پایان باشد و نهایتا تا انتهای سال جاری گنجایش نخواهد داشت و اگر اقدامی در این زمینه صورت نگیرد و محل مناسب انتخاب و تأمین نشود با مشکلات عدیده روبهرو خواهیم بود.
نجفی در ادامه افزود: خوشبختانه عملیات جمعآوری این ضایعات به شکل مکانیزه انجام میشود و در حال حاضر 213 دستگاه خودروی خاک و نخاله در سطح شهر فعالیت و در این خصوص نزدیک به 2 هزار و 400 عدد باکس مخصوص خاک و نخاله نیز وجود دارد.
وی در ادامه تصریح کرد: خاک و ضایعات ساختمانی رها شده در شهرها و حاشیه آنها خطرات بسیار زیادی برای محیط زیست و سلامت شهروندان در پی دارد که میتواند باعث بروز بیماری سالک و مشکلات ریوی برای شهروندان شود که علاوه بر آن باعث نازیبایی منظر شهر و بعضا بروز سانحه میشود.
نجفی همچنین یادآور شد: اکیپهای ویژهای در خصوص نظارت بر تخلیه غیر مجاز وجود دارد که به طور شبانهروزی اقدام به گشتزنی مینمایند که در صورت مشاهده با متخلف برخورد قانونی صورت میگیرد و برابر ضوابط جریمه و یا به دادگاه معرفی میشود.
وی از شهروندان مشهدی درخواست کرد در هنگام عملیات تعمیرات و ساخت و ساز از باکس و خودروی حمل خاک و نخاله استفاده نموده و در طرح ویژهای با عنوان «چشم ما باشید» مشارکت نمایید این طرح در حقیقت برای جلوگیری از تخلفات تخلیه غیر مجاز این ضایعات است که شهروندان میتوانند با مشاهده هرگونه تخلف در این زمینه مراتب را با شماره تماس 6061000 در میان گذارند.
خراسان رضوي - مورخ پنجشنبه 1389/01/19 شماره انتشار 17519
سال هاي طولاني است که کلان شهر مذهبي جهان تشيع و پايتخت معنوي کشور، درگير معضل تخليه نخاله هاي ساختماني در کال هاي اين شهر است و متأسفانه با وجود هشدارهاي مطرح شده هنوز هم روزانه نخاله هاي فراواني به کال ها و رودخانه هاي داخل و اطراف شهر ريخته مي شود.هر چند به نظر مي رسد که دود اين آتش (تخليه نخاله هاي ساختماني) به چشم محيط زيست مي رود اما بايد توجه داشت که مسدود کردن کال ها و رودخانه ها به هنگام جاري شدن سيلاب، لطمات مالي و جاني فراواني به بار مي آورد.به علاوه بايد اشاره کرد که بسياري از کارشناسان معتقدند بيماري سالک در نقاطي ايجاد مي شود که تخليه نخاله هاي ساختماني در آن مکان وجود دارد از اين رو تخليه نخاله هاي ساختماني در گوشه و کنار شهر به ويژه در مجاورت کال ها و در مناطق مسکوني سلامت مردم را تهديد مي کند و بايد براي پايان دادن به اين معضل چاره جويي کرد.کليه زائده هاي حاصل از عمليات ساختماني، خاکبرداري ها، حفاري ها، تخريب ساختمان هاي قديمي و يا تعميرات که شامل موادي نظير خاک، گچ، موزاييک، آجر، کاشي، سراميک، قير، آسفالت، بتن و غيره مي باشد خاک و نخاله ناميده مي شود که بعضي از مواد آن نيز قابل بازيافت است.
سازمان مديريت پسماند شهرداری مشهد : سازمان در اجرای ماده 84 قانون شهرداری ها و بر اساس برنامه های مدیریت پسماندها در شهر و با هدف ساماندهی ، مراقبت و اجرای عمليات مربوط به كاهش توليد ، جمع آوري ، ذخيره سازي ، جداسازي ، حمل و نقل ، بازيافت و پردازش و دفع پسماندهای شهری، ساختمانی و عمرانی و بیمارستانی انجام وظیفه می نماید.یکی از ادارات این سازمان اداره ساماندهي ضايعات ساختماني می باشد که در ذیل توضیحاتی در این مورد ارائه می شود. اداره ساماندهي ضايعات ساختماني تخليه غير مجاز خاك و ضايعات ساختماني در حواشي بزرگراه ها ، جاده ها و مسيل ها موجب وارد آمدن خسارتهاي بهداشتي ، زيست محيطي و اقتصادي و نيز ايجاد منظر نامناسب برچهره شهر گرديده است . لذا طي بررسيها و مطالعات انجام گرفته توسط سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد اين نتيجه به دست آمد كه مناسبت ترین روش ساماندهی ضایعات ساختمانی، كنترل ماشين آلات مرتبط با توليد و حمل اين نوع مواد مي باشد . بر این اساس ابتدا چندين نقطه جهت تخليه مجاز خاک و نخاله شناسايي ، سپس خاك و نخاله هاي توليدي در شهر با نظارت و كنترل سازمان به محل هاي مذكور هدايت مي شوند . در مرحله بعد سازمان استقرار مخازنی در مكان هايي كه خاك و نخاله توليد مي شود. جمع آوري و حمل اين مواد را بصورت مكانيزه انجام مي دهد . از مزاياي این روش مي توان به موارد ذیل اشاره نمود : 1 – اندازه مناسب باكس ها كه امكان استفاده آنها را در حداقل فضا ممكن مي سازد 2 – حمل آسان و سريع و بهداشتي 3 – هزينه مناسب
يكي از مهمترين مشكلات بوجود آمده در سالهاي اخير در كشور هاي در حال توسعه، انبوه ضايعات ساختماني است.از جمله دلايل اين افزايش، تغيير الگوي مصرف، افزايش استانداردهاي زندگي و همچنين افزايش جمعيت مي باشد. صنعت ساختمان سازي اگرچه در توسعه و پيشرفت يك جامعه سهم بسزايي دارد اما از طرف ديگر به عنوان يك عامل مخرب محيط زيست نيز تلقي مي شود. كمبود مكان هاي كافي جهت دفن ضايعات، 40-30%مصرف انرژي، 15%مصرف آب، 50-40%توليد و انتشار گازها و گرد وغبار در طي مراحل ساخت، بهره برداري و تخريب از خسارات زيست محيطي توليد ضايعات مي باشد.عدم وجود برنامه مناسب درارتباط با توليد، جمع آوري و بازيافت ضايعات ساختماني يكي از مشكلات زيست محيطي مهم است كه تعداد زيادي از جوامع با آن روبرو هستند. بنابراين مديريت و برنامه هاي كاهش از مبدا در عمليات ساخت وسازدر اين زمينه مي تواند باعث افزايش بهره وري مصالح در صنعت ساختمان و جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي شود. لذا پژوهش پيش رو جهت بررسي عوامل توليد ضايعات ساختماني در فاز طراحي، حمل و نقل و ذخيره سازي و فرايند تهيه مواد اوليه صورت گرفته است تا با شناسايي اين عوامل راهكارهايي جهت كاهش ضايعات در هر يك از اين مراحل داده شود.روش كار: پژوهش حاضر يك مطالعه ي توصيفي است. روش نمونه گيري غير احتمالي ( در دسترس ) بود. جامع ي پژوهش را 94نفرازپيمانكاران ،معماران،مهندسين ناظر و طراحان تشكيل دادند كه واجدكليه ي مشخصات افراد پژوهش بودند. براي تعيين اعتبار ابزار از روش اعتبار محتوا و جهت كسب پايايي از ضريب آلفاي كرونباخ(79/0)استفاده شد.يافته ها:از 94 پرسشنامه تكميل شده توسط مهندسين، 3/38 درصد از افراد فاز حمل و نقل و ذخيره سازي، 9/30 درصد آنها فرايند تهيه مواد اوليه و 4/23 درصد نيز فاز طراحي را بعنوان مهمترين عامل توليد ضايعات در عمليات ساختماني انتخاب كرده اند.علاوه بر اين، در هر يك از فازهاي ذكر شده، مهمترين عامل توليد ضايعات بدين شرح مشخص شده اند: در بين عناصر انتخابي براي فاز حمل و نقل و ذخيره سازي گزينه ي ذخير ه نامناسب مصالح با %3/55، در فاز طراحي استفاده از مصالح با كيفيت پايين با % 9/55 و در فرايند تهيه ي مواد اوليه گزينه ي تغيير در قيمت مصالح با% 7/44 به عنوان مهمترين عوامل توليد ضايعات در اين مطالعه شناخته شده اند.نتيجه گيري:مطالعه حاضر نشان مي دهد، كه هر يك از فازهاي حمل و نقل و ذخيره سازي ، فرايند تهيه ي مواد اوليه و فاز طراحي در توليد ضايعات ساختماني سهم بسزايي دارند كه در اين بين فاز حمل و نقل و ذخيره سازي عمده ترين عامل توسط مهندسين شناخته شده است. شناسايي عوامل مذكور به ما كمك خواهد كرد تا هرچه بهتر بتوان با تصميم گيري هاي صحيح، گامي موثر در جهت كاهش توليد ضايعات در عمليات ساختمان سازي برداريم.
ضایعات ساختمانی یا نخالههای ساختمانی، عبارت است از موادی که به شکل ناخواسته و تصادفی در عملیات ساختوساز تولید میشود. این ضایعات شامل مصالح ساختمانی از قبیل عایق، میخ، سیم برق، میلگرد و همچنین ضایعات حاصل از فرایند آمادهسازی مقدماتی محل پروژه همچون مصالح لایروبی، کنده درختان و قلوه سنگها میشود.